Imagini cu Sfantul Efrem cel Nou


Interiorul Paraclisului Sfantului Efrem cel Nou
din Nea Makri, Grecia -
Copacul
de care a fost spanzurat Sfantul Efrem si
Icoana
sa in marime naturala


Super-grabnicul Ajutator in toate nevoile

Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou
din Nea Makri (Grecia) -
3 ianuarie si 5 mai

Sfantul Efrem cel Nou - MARE MUCENIC din Nea Makri, Grecia


Mare Tamaduitor (Vindecator)
-
Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou
din Nea Makri (Grecia) -
3 ianuarie si 5 mai


Mare Facator de minuni
-
Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou
din Nea Makri (Grecia)


Marele Tamaduitor al sufletelor si al trupurilor
-
Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou
din Nea Makri (Grecia)


Sfantul care face multe si mari minuni
-
Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou
din Nea Makri (Grecia


Marele Taumaturg din Nea Makri
(Grecia) -
Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou


Marele Vindecator grec
-
Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou
din Nea Makri


Marele Mucenic
din Nea Makri (Grecia) -
Sfantul Efrem cel Nou

3 ianuarie si 5 mai)


Salvatorul din multe necazuri si primejdii
-
Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou
din Nea Makri (Grecia)


Grabnicul Vindecator de orice boala
-
Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou
din Nea Makri (Grecia)


Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou

(Icoana de pe coperta cartii despre Sfantul Efrem cel Nou,

aparuta in limba romana, la Ed. Sofia, editia I)


Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou

(Icoana de pe coperta cartii despre Sfantul Efrem cel Nou,

aparuta in limba romana, la Ed. Sofia, editia a II-a, 2008)

Sf Efrem cel Nou (5 mai)

(Nea Macri, Grecia)

Sf Efrem cel Nou (5 mai)

Man Sf Efrem cel Nou, Nea Macri, Grecia (2)

Sfântul Nou Mucenic şi Făcător de Minuni Efrem s-a născut în Grecia la 14 septembrie, 1384. A rămas fără tată pe când era încă tânăr şi mama a rămas singură să crească şapte copii. 

Când Efrem a împlinit 14 ani, Bunul Dumnezeu i-a călăuzit paşii către o mănăstire din Muntele Amoman, lângă Nea Makri din Atica. Mănăstirea avea hramul Buneivestiri şi a Sfintei Parascheva. Aici el şi-a luat crucea lui Hristos pe care toţi cei ce vor să-L urmeze trebuie să o facă (Mat. 16:24). Aprins de dragostea pentru Domnul Sf. Efrem s-a supus de bunăvoie disciplinei monastice. Timp de aproape 27 de ani el a urmat exemplul vieţii sfinţilor şi pustnicilor deşertului. Cu râvnă dumnezeiască el L-a urmat pe Hristos şi s-a dezrobit de plăcerile lumeşti. Din mila Domnului şi-a purificat sufletul de patimile omorâtoare devenind vas ales al Sfântului Duh, fiind învrednicit şi de înalta treaptă a preoţiei, slujind cu multă smerenie şi zdrobire de inimă în altar. 

Man Sf Efrem cel Nou, Nea Macri, Grecia

 

 In 14 septembrie 1425, barbarii turci au atacat mănăstirea dinspre mare, distrugînd-o şi prădînd locurile învecinate. Sf. Efrem a fost unul din victimele urii lor sălbatice. Mulţi călugări au fost torturaţi şi decapitaţi dar Sf. Efrem a rămas calm. Acest lucru i-a înfuriat pe turci şi i-au făcut să-l arunce în temniţă pe Efrem pentru a-l tortura şi a-l forţa să renunţe la Hristos. 

Ei l-au închis într-o celulă mică, fără pâine sau apă, bătîndu-l în fiecare zi în speranţa că-l vor determina să se facă musulman. Timp de mai multe luni sfântul a fost chinuit groaznic dar nu s-a lepădat de Dumnezeul lui. Văzînd aceasta, turcii au hotărât să-l ucidă. Într-o zi de joi, 5 mai 1426, a fost scos din celulă, întors cu capul în jos şi legat de un dud. După aceea l-au bătut şi l-au batjocorit întrebîndu-l aşa: “Unde e Dumnezeul tău?”, “De ce nu te ajută acum?” Dar sfântul nu şi-a pierdut curajul şi continua să se roage: “O, Doamne nu asculta vorbele acestor oameni şi facă-se totul după voia Ta.” 

Barbarii i-au smuls barba sfântului şi l-au torturat până când a slăbit putera lui. Sângele curgea şi hainele îi erau numai fâşii. Corpul îi era aproape despuiat şi plin de răni dar agarenii nu erau mulţumiţi continuînd să-l chinuie. Unul din ei a luat un băţ încins şi l-a înfipt violent în buricul sfântului. Ţipetele lui de durere îţi sfâşiau inima. Sângele a început să curgă valuri din stomac dar turcii nu s-au oprit. Au repetat aceleaşi torturi iar şi iar până când tot corpul i s-a contorsionat şi membrele i s-au răsucit. Sfântul nu mai avea putere să vorbească şi se ruga în gând Domnului să-i ierte păcatele. Din gură i-au pornit saliva şi sângele şi tot pământul sub el era roşu. Curând sfântul a leşinat. Crezînd că a murit, păgânii i-au tăiat legăturile cu care era legat de pom şi trupul sfântului a căzut la pământ. Mânia lor era diabolică şi chiar căzut jos ei continuau să-l lovească. La un moment dat sfântul a deschis ochii şi s-a rugat: “Doamne, în ale Tale mâini îmi dau sufletul.” Pe la nouă dimineaţa sufletul mucenicului s-a despărţit de trup.

Man Sf Efrem cel Nou (1)

Aceste fapte au rămas uitate aproape 500 de ani, până în 3 ianuarie, 1950. Pe atunci s-a ridicat o mănăstire de maici pe locul celei vechi. Stareţa Macaria (+ 23 aprilie, 1999) se plimba printre ruinele mănăstirii cu gândul la numeroasele moaşte ce vor fi fost împrăştiate pe acel pământ şi la sângele care a udat copacul ortodoxiei. Ea şi-a dat seama că acela era un pământ sfânt şi s-a rugat la Dumnezeu să o învrednicească să vadă măcar pe un sfânt dintre cei care au trăit acolo.

După un timp i se părea că aude o voce care-i spune să meargă să sape într-un anumit loc. Ea a arătat acel loc unui meşter angajat să facă reparaţii la mănăstire. Omul n-a prea vrut să se apuce de săpat acolo pentru că el avea de săpat în altă parte. Văzînd că nu-l poate convinge, Maica stareţă l-a lăsat să meargă unde avea el de săpat dar s-a rugat la Domnul să nu poată săpa, astfel încât atunci când s-a apucat omul a dat de piatră. A mai încercat în trei sau patru locuri şi s-a întâmplat acelaşi lucru. În cele din urmă a acceptat să facă ascultare şi a săpat în locul indicat de maică. 

Printre ruinele unei chilii, bărbatul a dat la o parte molozul şi a început să sape în viteză. Stareţa l-a rugat să se liniştească şi să sape uşor pentru că nu vrea să strice trupul pe care crede că-l vor descoperi acolo. El a luat-o în râs când a auzit că se aşteaptă să găsească moaştele unui sfânt. Dar la o adâncime de şase picioare, au descoperit capul unui om al lui Dumnezeu care pe loc a umplut locul de miros bineplăcut. Meşterul s-a albit la faţă şi n-a mai putut grăi. Maica Macaria l-a rugat să se retragă şi să o lase singură acolo. Apoi a îngenunchiat şi a sărutat moaştele cu multă evlavie. Dînd la o parte tot mai mult pământ, a descoperit mânecile de la rasa sfântului. Ţesătura era groasă şi părea să fi fost ţesută la un război foarte vechi. A descoperit apoi tot corpul, dezvelind sfintele moaşte ale unui mucenic. 

Maica Macaria se afla tot în acel oc sfânt şi la Vecernie, aşa că citi sfânta slujbă acolo. Dintr-o dată a auzit un zgomot de paşi care veneau de la mormânt înspre ea, traversînd toată curtea, până la uşa bisericii. Erau paşii unui om hotărât şi cu caracter puternic. Maicii i-a fost teamă să se întoarcă să se uite ce se aude când o voce a întrebat-o: “Cât timp vrei să mă mai laşi aici?” 

Atunci a văzut în faţa ei un călugăr înalt, cu ochii mici şi rotunzi şi cu barba până la piept. În mâna stângă avea o lumină puternică şi cu dreapta binecuvânta. Maica Macaria a fost cuprinsă de bucurie şi frica i-a dispărut. “Iartă-mă,” spuse ea, “Am să mă ocup de tine mâine, când Domnul va aduce zorii zilei .” Sfântul a dispărut şi stareţa a continuat să citească slujba de seară. 

Sf Efrem cel Nou

În dimineaţa următoare după utrenie, Maica Macaria a curăţat osemintele şi le-a aşezat într-un ungher al altarului bisericii, aprinzînd şi o candelă în faţa lor. În acea seară Sf. Efrem i s-a arătat în vis mulţumindu-i că a avut grijă de el şi spunîndu-i că îl cheamă Efrem. Din gura sfântului a auzit povestea vieţii lui şi mucenicia pe care a suferit-o. 

Sf. Efrem l-a slăvit pe Dumnezeu în timpul vieţii lui şi prin moartea lui, de aceea Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni. Cei care se închină la sfintele sale moaşte cu dragoste şi credinţă se vindecă de nenumărate boli şi infirmităţi şi este grabnic ajutător la rugăcinile celor care-l cheamă.

Sf Efrem cel Nou (2)

Man Sf Efrem cel Nou, Nea Macri, Grecia (3)

9 comentarii:

  1. AM CUMPARAT O CARTE CU SF EFREM .CHIAR DE 5 MAI CAND E ZIUA SFANTULUI AM LUAT-O FARA SA STIU DE DATA DE PRAZNUIRE SI AM CITIT-O. cA SA VAD LA INCEPUTUL PARACLISULUI DIN CARTE CA DE FAPT AZI E RA DE FAPT ZIUA SFANTULUI.CONSIDER CA EL MA FACUT SA CITESC IN ACEA ZI DE 5 MAI CARTEA DSPRE EL.

    RăspundețiȘtergere
  2. Papucul Sf Efrem a fost adus si in Constanta, la M-REA SF DIONSIE CEL SMERIT, Loc TIRGUSOR langa manastrea sf ioan casian.Maicle s parintele il mai tin afara din raclita pana luni 15-iulie. Va doresc sa ajungeti cu toti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mii de mulţumiri celui care a postat toate aceste minunate icoane şi imagini cu Sfântul Marele Mucenic şi Tămăduitor Efrem cel Nou, respectiv cu Sfântul locaş unde a vieţuit şi slujit întru Hristos Domnul! Mi-e tare drag Sfântul Efrem cel Nou, iar bucuria pe care am simţit-o atunci când l-am descoperit a fost imensă, având în vedere, desigur, martiriul prin care a trecut! Să ne rugăm să se milostivească şi spre noi păcătoşii, mijlocind în faţa Creatorului să ne ţină drept pe calea credinţei, în pace şi dragoste unul faţă de altul, iar pe vrăjmaşii noştri să-i întoarcă de la răutatea lor, îndepărtând de la noi săgeţile lor viclene, acum şi pururea şi în veci vecilor, Amin!.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cati Sfinti avem grabnic rugatori la Domnul nostru Iisus Hristos. Ne trebuie doar evlavia si rabdarea sa-i rugam fierbinte sa mijloceasca la Imparatul Cerului rugaciunea noastra si toate cele de folos se vor implini.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iti multumesc Sfinte Efrem cel nou!

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt convinsa de marea putere a acestui martir.Nici nu am nevoie de vreo dovada palpabila.AMIN!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dumnezeu continua sa ne dea mesaje clare ca numai prin el si numai datorita lui ne aflam inca in viata dupa atitea faradelegi petrecute in tara asta timp de 25 de ani.Sunt atit de bucuros sa aflu de importanta acestui mare sfint Efrem cel Nou si de binefacerile lui.Doamne Ajuta

    RăspundețiȘtergere
  8. am fost la manastirea Sfantului Efrem si nu am vazut copacul

    RăspundețiȘtergere